hemoroidi_45

HEMOROIDI LIJEČENJE


Hemoroidi su proširene vene u rektumu i oko anusa. Rizični čimbenici za njihovu pojavu su pretilost i prehrana sastavljena od namirnica koje nisu bogate vlaknima.

Kod ženske populacije često se javljaju tijekom trudnoće i nakon porođaja. U trudnoći se maternica povećava i vrši pritisak na venske krvne žile. Također, hormon progesteron širi krvne žile. Mogu se javiti i probavne smetnje tipa opsipacije koje mogu izazvati širenje krvnih žila. Zbog rasta maternice hemoroidne smetnje mogu se ublažiti samo lokalnom terapijom ali s obzirom na stanje trudnoće takvu terapiju određuje ginekolog ili proktolog. U novije vrijeme probava se može regulirati i lijekovima ali isključivo uz preporuku liječnika. Iza trudnoće velik broj žena i dalje pati od hemoroidalnih smetnji i tu se pokazala iznimno uspješna HemoSens terapija sa izvanrednim rezultatima kod preko 90% pacijenata i to bez operacije. Početak liječenja HemoSensom preporučujemo pacijenticama ali nakon završenog dojenja. Stav medicine je taj da se u trudnoći ne upotrebljavaju nikakvi lijekovi, naravno ako je to moguće. Iako se HemoSens do sada pokazao kao preparat koji se izvrsno tolerira i ne izaziva nikakve nuspojave, ipak ne preporučujemo korištenje HemoSens tijekom trudnoće.

Hemoroidi su čest problem koji utječe na većinu ljudi u određenom razdoblju života. Problemi nastaju zbog oticanja kapilara u mekanom tkivu oko anusa te u zadnjem dijelu rektuma. Kvržice oko anusa poznajemo kao vanjske hemoroide dok unutarnje hemoroide prepoznajemo kao čvor u rektumu. Unutarnji hemoroidi koji izađu iz anusa nazivamo prolaps hemoroida te mogu biti posebno bolni. Hemoroidi često uzrokuju krvarenje, bol, svrbež i neugodu. Ovi se simptomi javljaju u intervalima. Iako samo po sebi ovo stanje nije opasno, može biti vrlo neugodno.

Čim se pojave moramo što prije početi s ublažavanjem simptoma hemoroida jer u protivnom liječenje hemoroida traje duže i može biti bolnije.   

Kako bi ste postigli optimalne rezultate biti će potrebno učiniti neke promjene u vašem stilu života, uključivanjem u prehranu namirnice bogate vlaknima, konzumacijom veće količine vode i redovitom vježbom. Problem hemoroida treba se rješavati sustavno jer može dovesti do anemije i ostalih ozbiljnijih teškoća. Postoji preventiva u uzimanju namirnica bogatim vlaknima te povećanim unosom vode i ostalih tekućina. Dominantno biljna prehrana smatra se, da definitivno smanjuje hemoroidalne probleme. Isto tako, uzimanje velikih količina neprobavljivih tvari koje se nalaze u biljnoj hrani, žitaricama, voću i povrću uzrokuju privlačenje vode na sebe i na taj način potiču motivitet, odnosno pokretljivost crijeva što na kraju rezultira olakšanom defekacijom.

Hemoroide možemo liječiti kapsulama koje imaju blagotvoran učinak na probavni sustav, smanjuju pritisak u venama i rektalnom području, olakšavaju bol i neugodu te smanjuju hemoroide. Mast je također vrlo popularna jer umanjuje svrbež, smanjuje hemoroide, olakšava bol i neugodnosti u području anusa.

U većini slučajeva ova mjera je učinkovita te u potpunosti uklanja ili ublažava probleme vezane uz hemoroide. Ako se problemi nastavljaju ponavljati a hemoroidi postanu vrlo bolni i javljaju se u većem obimu krvarenja, operacija bi mogla biti potrebna. Ako se hemoroidalne smetnje ne izgube sa terapijom poput HemoSensa smatramo da takav pacijent treba svakako otići kod liječnika specijaliste i napraviti proktoskopiju, sigmoidoskopiju ili kolonoskopiju. Krajnji način rješavanja hemoroidalnih smetnji je operacija. Treći i četvrti stupanj hemoroida ne daju se korigirati osim kirurški. To su nereponibilni hemoroidi koji se ne daju vratiti niti rukom natrag i u tom slučaju se mora raditi kirurški zahvat. Radi se o manjem kirurškom zahvatu te je nakon njega potreban oporavak u trajanju od 8 do 10 dana. Problem je u tome što se hemoroidi kao problem uvijek i ponovno javlja kod većine osoba. 

*1 komplet (60 kapsula + mast = 295,00 knMIŠLJENJA LIJEČNIKA:


dr. Alvin N.Goldmann, MD
Hemosens masti dodatak prehrani uz zdrav način života pomažu regulirati simptome hemoroida. HemoSens je pogodan za sve one koji se suočavaju s blagim oblikom povećanih hemoroida, fistulama i čirevima u analnom području. Pružiti će olakšanje, smanjiti iritaciju i srbež te pomoći u smanjivanju hemoroidalnih jastučića.

dr. Morell Andres, MD
Kod pacijenata s dijagnozom Noduli Haemorrhoidales savjetujem upotrebu HemoSens proizvoda, opažam uspješnije i učinkovitije ublažavanje oteklina i boli. Prednost proizvoda HemoSens vidi se u integriranom pristupu ublažavanja hemoroida. Kapsule imaju utjecaj na ton i funkcioniranje venskog sustava dok mast ublažava manje otekline i olakšava bol.


Studije

Red Orange Complex® - ROC kompleks iz crvenih naranči:

Znanstveni rezultati pokazali su da je standardizirani kompleks crvene naranče ROC-ova nova sirovina za održavanje cjelokupnog zdravlja, postizanje boljeg vanjskog izgleda i ukupnog blagostanja.


Kompleks crvene naranče je standardizirani prah, dobiven iz tri sorte crvenih naranči sa Sicilije. Stabla crvenih naranči rastu na određenim područjima oko vulkana Etna te su izložena ekstremnim uvjetima zbog čega im je plod bogat zaštitnim tvarima.

Kliničkim studijama je potvrđeno da uživanje kompleksa crvenih naranči smanjuje oksidativni stres i to čak i kod osoba koje su mu posebno izložene – pušača, dijabetičara i osoba koje borave na onečišćenom zraku. Učinkovitost ekstrakta u smanjenju oksidativnog stresa dokazana je mjerenjem tragova oksidativnog stresa u krvnoj plazmi.

Redovito uživanje kompleksa crvene naranče ima pozitivne učinke na izgled kože, prokrvljenost tkiva i cijelog tijela. Zbog zaštitne uloge kod izloženosti oksidativnom stresu, kao i sposobnosti kompleksa crvene naranče u zaštiti tkiva, pozitivno djeluje na postojeće hemoroide, a istovremeno ima i preventivni učinak. Crvena naranča sadrži bioflavonoide, aktivne tvari koje pridonose uklanjanju simptoma kod akutnih oblika hemoroida.

Objavljene studije na sirovini ROC – red orange complex. Russo A, et al. J Food Sci 67: 2814-2818 (2002). Sorrenti V, et al. J Food Sci 69: 480-484 (2004). Cornelli UA, et al. Progress in Nutrition1:21-27 (2000). Frasca G, et al. Nat Prod Res 24(15):1469-1480 (2010). Bonina F, et al., Nutr Res 25:917-924 (2005). Bonina FP, et al. Nat Prod Res 22(17):1544-51 (2008). Bonina F, et al., Diabetes Nutr Metab 15: 14-19 (2002). Cimino F, et al., Biofactors 30: 129-138 (2007). Cardile V, et al., Phytoter Res 24:414-418 (2010). Puglia C, et al., J Cosm Derm 13(2):151-7 (2014).

CAPROS®:

Phyllanthus Emblica ili indijski ogrozd je jedna od najvažnijih Ayurvedskih sirovina, koje se tradicionalno koriste za liječenje raznih zdravstvenih tegoba. Capros ekstrakt dobiven je iz jestivog ploda indijskog ogrozda. Učinkovitost i sigurnost ekstrakta su potvrđeni u pokusima na stvarnoj sirovini. Kliničke studije provedene na ljudima pokazale su da Capros pomaže u održavanju zdravlja krvnih žila i kože.


Rezultati kliničkih studija potvrđuju pozitivan učinak Caprosa na krvožilni sustav kroz nekoliko aspekata:

1.Poboljšava zdravlje endotela – unutarnjeg sloja cirkulacijskog sustava (razinu endotelinskih markera)

2.Smanjuje sistolički i dijastolički krvni tlak, mjeren na ručnoj arteriji

3.Poboljšava objektivni profil lipida u krvi

4.Značajno smanjuje opterećenje trombocita i količinu C – reaktivnog proteina, markera sustavne upale

Zdrav krvožilni sustav smanjuje mogućnost komplikacije s hemoroidima

Capros je poznat po vrlo visokoj ORAC vrijednosti, što ukazuje na veliku sposobnost vezanja slobodnih radikala. Sirovina nema pro – oksidativna svojstva, smanjuje učestalost sistemske upale. Skup Caprosovih svojstava ima pozitivan utjecaj na hemoroide – s jedne strane snižava krvni tlak i bol njime uzrokovanu, a s druge strane poboljšava kvalitetu venskih površina, čime se dodatno smanjuje mogućnost za nastanak hemoroida. Ima već opisane pozitivne antioksidativne učinke na kardiovaskularni sustav te tako doprinosi i općem zdravstvenom boljitku, a ne samo u slučaju bolesti.

Objavljene studije na sirovini Capros: Pingali Usharani, Nishat Fatima, Muralidhar Nizampatnam; Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy 2013:6 1–10. Tuhin Kanti Biswas, Shraban Chakrabarti, Srikant Pandit, Utpalendu Janaa, Subrata Kumar Dey; Journal of Herbal Medicine, 4 (2014) 188‐194. Nishat Fatima, Usharani Pingali, N. Muralidhar. Phytomedicine. j.phymed.2013.10.024. Savita Khanna, Amitava Das, James Spieldenner, Cameron Rink, and Sashwati Roy; J Med Food 18 (4)2015, 415–420. Nishat Fatima, Usharani Pingali, Raveendranadh Pilli; Pharmacognosy Research | January‐March 2014 | Vol 6 | Issue 1. P. Usharani, P.V. Kishan, Nishat Fatima and C. Uday Kumar; IJPSR

Kalcij i flavonoidi:

Kalcij i flavonoidi dokazano pridonose uklanjanju simptoma akutnih hemoroida. U kliničkoj studiji, primijećeni su pozitivni učinci na većinu simptoma već nakon dva tjedna upotrebe. Nakon četiri tjedna tretmana s kalcijem potpuno su nestali svi simptomi akutnih hemoroida kod 76 % korisnika, a s tretmanima s flavonoidima kod 73% korisnika.

Vir: Sarabia in sod., 2001. Current Therapeutic Research, 62: 524-529.

Vještičja ljeska:

Istraživanja su pokazala da vještičja ljeska ima blagotvoran učinka na hemoroide, kožne čireve i ekceme. Glavni aktivni sastojci su tanini vještičje ljeske i eterična ulja, koji djeluju adstrigentno. Dokazano je da vještičja ljeska ima blagotvoran učinak na krvne žile i djeluje protuupalno.


Viri:1. Swoboda M, Meurer J. Treatment of atopic dermatitis with hamamelis ointment. Br J Phytother . 1991;2:128–132. 5. Bernard P, Balansard P, Balansard G, Bovis A. Venotonic pharmacodynamic value of galenic preparations with a base of hamamelis leaves. J Pharm Belg 1972;27:505-12.
2.Korting HC, Schafer-Korting M, Hart H, et al. Anti-inflammatory activity of hamamelis distillate applied topically to the skin. Eur J Clin Pharmacol . 1993;44:315–8.3. Hughes-Formella BJ, Bohnsack K, Rippke F, et al. Anti-inflammatory effect of hamamelis lotion in a UVB erythema test. Dermatology . 1998;196:316–322.